תיקון מיקרוכירורגי של וריקוצלה

Microsurgical Varicocelectomy

כפי שהוסבר בפרק המתייחס לוריקוצלה, קיימות מספר שיטות לטיפול בנגע זה, וזאת רק במקרים בהם קיימת התווייה (הצדקה רפואית), הקשורה לפוריות, או לכאבים באשך.
במקרים בהם מדובר בבעיית פוריות, לאחר סיום הערכת שני בני-הזוג, יש לשקול טיפול בוריקוצלה.

תיקון מיקרוכירורגי של וריקוצלה

באופן אידיאלי, השיטה הנבחרת צריכה להיות זו שבאמצעותה ניתן לקשור את כל הורידים התורמים לוריקוצלה, וכן את אלה העלולים לתרום לחזרה עתידית של הממצא ולכשלון הניתוח, ובכך להביא לשיעורי הצלחה גבוהים של הניתוח. בנוסף, חשוב ששיטה זו תהיה בעלת שיעור סיבוכים מינימלי, תגרום לכאב מועט ככל האפשר, ותאפשר חזרה מלאה לפעילות מלאה.
על פי ניסיון של שנים במרכזים המובילים בעולם, השיטה שנמצאת במקום הקרוב ביותר למילוי דרישות אלה מכל השיטות המוכרות כיום, היא התיקון המיקרוכירורגי. הניתוח נקרא Microsurgical Varicocelectomy, ומבוצע בשיטה שאמנם דורשת הכשרה משמעותית, שימוש במיקרוסקופ מיוחד, וזמן ניתוח ארוך יותר, אך התוצאה הסופית מצדיקה השקעה זו. עקב כך, התיקון המיקרוכירורגי מקובל ע"י כל האורולוגים-אנדרולוגים המובילים בעולם, כשיטה הנבחרת בטיפול בוריקוצלה, כפי שבא לידי ביטוי גם בספרות המקצועית.

החתך הניתוחי מתבצע מתחת למפשעה, ולרוב אינו עולה על 2.5-3 ס"מ. החתך בעור נמוך יותר מהחתכים בניתוחים הקונבנציונליים, ואינו מחייב מעבר דרך שריר או מעטפת שריר (פאציה). הבדל זה מאפשר התאוששות כואבת פחות, וחזרה מהירה יותר לפעילות מלאה, בהשוואה לניתוחים הקונבנציונליים. ורידים חיצוניים לחבל הזרע מזוהים ונקשרים. לאחר זיהוי חבל הזרע מתחיל השלב המיקרוסקופי של הניתוח בפתיחת המעטפת שלו. בהמשך מזוהים ונקשרים כל הורידים התורמים לוריקוצלה, ואלה העלולים לגרום לחזרתה. השימוש במיקרוסקופ מאפשר זיהוי מספר רב של ורידים, והאפשרות לזהות את כל הורידים טוב יותר משיטות אחרות, מורידה את הסיכוי לפסוח על אחד או יותר מהם. בנוסף, תשומת לב רבה מוקדשת לזיהוי עורק האשך וכלי הלימפה שלו, שבשל מימדיהם הזעירים לא ניתנים לזיהוי מלא בשיטות הקונבנציונליות, ולשימורם. יתרונות אלה מביאים לתוצאות טובות יותר ולפחות סיבוכים, שאינם נדירים בניתוחים הקונבנציונליים.

אלחוש מקומי של חבל הזרע והחתך הניתוחי מביאים לכך שרוב המנותחים מתעוררים מהניתוח ללא כאבים. זמן החלמה ממוצע מהניתוח עומד על 5 ימים. בדיקת זרע ראשונה תבוצע כ-3 חודשים לאחר הניתוח, אך שיפור במדדים הנבדקים יכול להתרחש עד כשנה לאחריו.

תיקון מיכרוכירורגי של וריקוצלה

צילום מחדר הניתוח, המראה את החתך הקטן ומיקומו, התורמים להפחתה בכאב שלאחר הניתוח, ולחזרה מהירה יותר לפעילות.

47 שאלות גולשים בהמשך העמוד

21 ביוני 2011

כאבים

שלום!!
מצעו אצלי ורקוצלה בדרגה בינונית ויש לי כאב בעת הטלת השתן וכאב באשכים האם אני צריך לדאוג או לגשת לבדיקה כלשהי?
תודה רבה!!

admin
שלום,
יש צורך לגשת לאורולוג מומחה בפוריות הגבר כדי לבצע את הבירור המתאים.
בברכה,
דר' שי שפי
11 ביולי 2011

וריקוצלה – סחיבת משקלים בצבא

שלום
לפני כשנתיים בצו ראשון נמצאה וירקוצלה בדרגה 2 אצל בני. בבדיקת זרע במכבי אותרה מורפולוגיה 2%. הפרופיל הצבאי נקבע ל 82. משרת כחייל קרבי וסוחב משקלים כבדים במיוחד. לאחרונה מתלונן על כאבים. נשלח ע"י הצבא לבדיקת US. האם המשך סחיבת משקלים ומאמצים פיסיים יכולים לגרום להחמרה? האם במסגרת הצבא ניתן לבצע טיפולים כגון ניתוח מיקרוסקופי? הלחץ החברתי ביחידות מיוחדות גדול ולכן ההתלבטות קשה.
תודה

admin
שלום,
1. יש לבצע כעת הערכה חוזרת ע"י אורולוג מומחה לפוריות הגבר.
2. וריקוצלה שיש סיבה לטפל בו, עלולה לגרום לפגיעה פרוגרסיבית באיכות הזרע עם הזמן.
3. ניתוח מיקרוסקופי ניתן לביצוע כחייל, אך לא ממומן ע"י הצבא.
בברכה,
דר' שי שפי
5 בנובמבר 2011

טיפול בוריקוצלה

שאלה נוספת, האם ישנם תחתונים מיוחדים האוחזים טוב יותר בשק האשכים כדי למנוע אי נוחות?

admin
שלום,
אינני יודע.
בברכה,
דר' שי שפי
1 בינואר 2012

ספירת זרע נמוכה

שלום ד'ר,לפני כ4 שנים עברתי ניתוח וריקוצלה אצל ד'ר מאג'ר
עקב ספירת זרע נמוכה ביותר אחרי תקופה של 8 חודשים הייתה עלייה בספירה כ3 מליון,לאחר כחודש הייתה ירידה חדה בספירה.שאלתי הינה מה המלצתך להמשך טיפול ?האם לעשות צינטור של ד'ר גת גורן?או לחילופין ללכת על שיטת תיקון המיקרוכירורגי?תודה.

admin
שלום,
עליך לעבור בירור מכוון כדי לבדוק מה השתבש בניתוח הקודם, והאם אתה מועמד מתאים לטיפול נוסף.
במידה שיש הצדקה לטיפול, התיקון המיקרוכירורגי מודרני ומוצלח באופן משמעותי מהצנתור המיושן, כמו שהוכח בספרות הרפואית פעמים רבות, ואינו דורש שימוש בקרינה או בחומר ניגוד.
בברכה,
דר' שי שפי
6 במרץ 2012

וריקוצלה חוזרת?

שלום רב,
עברתי ניתוח וריקוצלה אצל דר מץ בחודש ספטמבר של שנה שעברה .
לפני כמה שבועות התחילו לי כאבים חלשים מהבטן התחתונה ושמתי לב שהאשך והווריד שנותח עדיין נפוחים. יש אפשרות שזה חזר? אני מתגייס עוד שבועיים ואני פוחד שזה ישפיע
תודה רבה

admin
שלום,
אכן, יש אפשרות כזו.
יש להיבדק.
בברכה,
דר' שי שפי

שאלות נוספות בנושא: תיקון מיקרוכירורגי של וריקוצלה
